top of page

Prečo sú svietidlá Lumilogy zdravá alternatíva osvetlenia interiéru

Cieľom umelého osvetlenia je čo najvernejšie napodobniť denné svetlo. Denné svetlo predstavuje komplexný súbor požiadaviek a parametrov, ktoré musíme splniť, aby sme dosiahli čo najdokonalejšiu imitáciu rôznych svetelných scenárov denného svetla v interiéri. Pri navrhovaní osvetlenia čerpáme inšpiráciu z prírody, konkrétne z oblohy. Naším zámerom je priniesť do interiéru dostatočnú intenzitu svetla bez nepriaznivého oslnenia. Snažíme sa dosiahnuť parametre svetla, ktoré čo najviac pripomínajú denné svetlo, zabezpečujú maximálny svetelný komfort v interiéri a pozitívne vplývajú na naše zdravie.




Parametre kvalitného umelého svetla


Kvalitné osvetlenie sa nezameriava len na farbu svetla, ako je to dnes na Slovensku mylne chápané. Keď sa opýtate v obchode so svietidlami na odporúčanie denného osvetlenia, často vám ponúknu svietidlá a žiarovky s chladným svetlom nad 5000K a v najhorších prípadoch aj nad 6000K. V prípade denného svetla musíme zohľadniť viacero parametrov, aby sme sa aspoň priblížili skutočnému svetlu z oblohy a jeho kvalite.



Farebné podanie CRI



Je dôležité venovať pozornosť kvalite osvetlenia a farebnému podaniu CRI. Tento parameter nám hovorí, ako reálne budú farby vnímané v priestore pod daným svietidlom. Pri dennom svetle vidíme všetky farby, zatiaľ čo pri umelom osvetlení, hlavne pri moderných LED zdrojoch, sa k tomuto číslu môžeme len priblížiť. Ako vnímame farby v priestore ovplyvňuje naše nálady a pocity, rovnako ako schopnosť vidieť živé a pestré farby objektov v danej miestnosti. Vnímanie farieb v priestore môže mať vplyv na našu psychickú pohodu, a dokonca môže vyvolať pocity depresie, úzkosti a nevoľnosti.



Správna teplota svetla



Nastaviť správnu teplotu svetla alebo mať možnosť ju prispôsobiť je kľúčové. V domácnostiach trávime veľa času najmä ráno pred prácou a večer po práci. Prípadne, ak sme doma celý deň, väčšinou máme dostatok denného svetla, a preto umelé osvetlenie počas dňa ani nepoužívame. Z toho dôvodu odporúčame v domácnostiach najmä používať teplé farby svetla, aby sme vo večerných a skorých ranných hodinách nenarušili biorytmy v našom tele.



Nastaviteľná biela - Tunable White



V prípade, že máme miestnosť s nedostatkom prirodzeného denného svetla, odporúčame osvetlenie s flexibilným nastavením teploty svetla medzi studenými a teplými odtieňmi. Týmto spôsobom môžeme, spolu s možnosťou regulovať intenzitu svetla, dokonale prispôsobiť osvetlenie v interiéri aktuálnym svetelným podmienkam v exteriéri.







Celková intenzita osvetlenia



Následne je dôležité zabezpečiť vhodnú celkovú intenzitu osvetlenia pre daný priestor, ktorá zodpovedá jeho účelu. Každá miestnosť si vyžaduje individuálny prístup, najmä v domácnostiach, kde potrebujeme viacero úrovní osvetlenia. Napríklad v obývacej izbe, ktorá slúži nielen na relax, ale aj na prácu či čítanie. Tento efekt dosiahneme kombináciou centrálneho osvetlenia a doplnkových svetelných zdrojov, ktoré nielen zabezpečia dostatočnú intenzitu, ale umožnia nám vytvoriť rôzne svetelné scény a ovplyvniť atmosféru miestnosti podľa našich potrieb. Často sa stretávame so situáciami, kde sú v stredobode miestnosti drahé krištáľové lustre, no ako zdroj svetla lacné studené LED žiarovky, čo vedie k nedostatočnej intenzite a nekvalitnému osvetleniu, ktoré môže ovplyvniť aj náladu užívateľov a udržiavať ich svojou farbou neustále v strese.



Rovnomernosť osvetlenia priestoru



Podobne ako vonku, aj v interiéri je rovnomerné osvetlenie priestoru veľmi dôležité. Ak máme v miestnosti viacero svietidiel a rôznych zdrojov osvetlenia, je dôležité zabezpečiť rovnomerné rozloženie svetla, aby sme predišli veľkým rozdielom v jasných a tienistých oblastiach. Prítomnosť týchto nerovností môže spôsobiť nepohodlie ako bolesti očí, bolesti hlavy a únavu, keďže naše oči sa neustále musia prispôsobovať meniacim sa svetelným podmienkam.



Svietidlá Lumilogy sú zdravá alternatíva



Väčšina bežných svietidiel nedokáže generovať dostatočnú intenzitu svetla a ak aj áno, veľkosť ich difúzora často nie je postačujúca. Tieto svietidlá môžu oslňovať, čo nie je len nepríjemné, ale aj nezdravé. Bodové svietidlá sú najväčším problémom, pretože sú na Slovensku veľmi populárne a často sa používajú ako hlavný zdroj svetla v obývacích izbách, kuchyniach, kúpeľniach a dokonca aj v detských izbách, čo môže byť pre detské oči nebezpečné. Deti majú v prvých rokoch života veľmi citlivé oči a keďže sa často pozerajú smerom nahor, príliš jasné svetlo im môže ľahko ublížiť. Svietidlá Lumilogy predstavujú bezpečnejšiu voľbu. Sú navrhnuté s veľkou difúznou plochou, ktorá rozptyľuje svetlo, čo zabezpečuje príjemnejšie osvetlenie bez oslnenia a lepšie rozptýlenie svetla v miestnosti.



Svietidlá Lumilogy boli vyvinuté ako alternatíva k tradičným svietidlám, s cieľom napodobniť denné svetlo a priniesť ho do interiéru. Okrem kvalitného svetla s vysokým indexom podania farieb a možnosti nastavenia teploty svetla, naše svietidlá spĺňajú aj ďalšie kritériá denného svetla. Dokážu vytvoriť v interiéri silné, no príjemné svetlo, ktoré sa dokonale rozptýli po celej miestnosti. Už svietidlá s rozmermi 1000 alebo 1200 mm sú schopné poskytnúť dostatočne intenzívne osvetlenie, ktoré je vhodné aj na prácu v bežnej obývacej miestnosti.



Samozrejme, čím viac svetla potrebujeme, tým väčší musí byť difúzor svietidla. Každý model Lumilogy bol navrhnutý s dôrazom na správny pomer medzi intenzitou svetla a veľkosťou difúzora. Tento špeciálny pomer zabezpečuje, že aj keď je svetlo veľmi intenzívne, nedochádza k oslneniu. Tieto riešenia sú skvelé pre detské izby, kde je dôležité mať dostatočne silné osvetlenie už na úrovni podlahy, aby sme správne osvetlili celú miestnosť a zároveň chránili citlivé detské oči pred prílišným jasom.



Spoznajte modely Lumilogy


Okrem kvalitného svetla svietidlá Lumilogy prinášajú aj dávku dizajnu a estetiky. Ponúkajú viaceré možnosti individuálneho prispôsobenia, a tým dokonalé zladenie osvetlenia s interiérom alebo vytvorenie pútavého dizajnového solitéru. Objavte všetky možnosti našich bespoke svietidiel a presvedčte sa o ich kvalite. Lumilogy svietidlá vyrábame na Slovensku s až 10 ročnou zárukou.






 

Osvetlenie obývačky, stropné trojuholníkové svietidlo s dubovým dekórom, svietidlá lumilogy vyrobené na Slovensku

Hľadáte kvalitné osvetlenie?


Kontaktujte nás alebo nás navštívte v našom štúdiu a splňte si sen o skutočne dokonalom svetle.




15 views0 comments

PRIHLÁSIŤ SA NA ODBER NÁŠHO NEWSLETTERA

Ďakujeme!

bottom of page