top of page

Nočné LED 2200K: Svetlo pre zdravý spánok

Počas jesenných a zimných mesiacov, keď už vonku zapadlo slnko a prirodzené svetlo ustúpilo tme, trávime viac času vo vnútri a spoliehame sa na umelé osvetlenie našich domácností. Keďže v zimných mesiacoch nezaspávame so západom slnka, potrebujeme umelým svetlom čo najvernejšie simulovať prirodzené scenáre denného svetla, aby sme nenarušili biorytmy nášho tela. Dôležité je si uvedomiť, že tá istá atmosféra, ktorú obdivujeme pri západe slnka, by mala panovať aj v našom domácom prostredí. Preto je vhodné v interiéri svietiť super teplým, tlmeným svetlom aspoň dve hodiny pred spaním, aby sme si vytvorili ideálne podmienky na odpočinok.



Super teplé svetlo s teplotou 2200K je skvelou voľbou po 19 hodine večer, kedy telo začína uvoľňovať spánkový hormón melatonín. Táto farebná teplota obsahuje minimálny podiel modrej zložky svetla, vďaka čomu neblokuje produkciu melatonínu a podporuje zdravý spánok. Kvalitný spánok je kľúčový pre regeneráciu tela a prekonanie únavy, najmä v jesenných mesiacoch. Preto je od 19 hodiny vhodné používať super teplé osvetlenie v miestnostiach, kde trávime večer čas, ako sú obývačka, spálňa alebo detská izba.




Svetlo riadi vylučovanie spánkového hormónu


Melatonín, spánkový hormón, je produkovaný v našom organizme najmä v noci, pričom jeho koncentrácia dosahuje vrchol približne o tretej hodine ráno. Je zodpovedný za kvalitný a zdravý spánok, pričom jeho tvorba začína v podvečerných hodinách medzi 19:00 a 21:00 a pokračuje do ranných hodín.



Výskumy, ktoré odhalili existenciu tretieho typu fotoreceptorov v ľudskom oku citlivých na modrú časť svetelného spektra, poukázali na to, že svetlo má zásadný vplyv na produkciu melatonínu v našom tele. Kvalita svetla, ktoré preniká cez naše oči, priamo ovplyvňuje tvorbu melatonínu a tým aj kvalitu našeho spánku, čo má ďalšie dôsledky na krvný tlak, obeh krvi, telesnú teplotu, starnutie a imunitu. Používanie nevhodného osvetlenia v neskorých večerných hodinách, ako je svetlo s vysokým podielom modrej zložky, vedie k potlačeniu produkcie melatonínu a tým aj k zníženiu kvality nášho spánku a regenerácie tela. Naše oči sú extrémne citlivé na svetlo a už iba 10 sekúnd expozície modrému svetlu v noci môže stačiť na to, aby naše mozgy prijali signál, že je deň, a zastavili produkciu melatonínu až na 90 minút. Aj keď sa vrátime do postele a pokračujeme v spánku, kvalita nášho odpočinku sa výrazne zhorší.



Ideálne v nepriamom osvetlení



Pre vytvorenie príjemnej večernej atmosféry odporúčame a často používame super teplé svetlo s teplotou 2200K najmä v nepriamom osvetlení. Pri odraze svetla od stropu alebo stien sa ešte viac umocňuje efekt príjemnej večernej atmosféry, čo prispieva k relaxu, uvoľneniu a psychickej pohode.



LED AMBIENT, obľúbená výbava svietidiel Lumilogy



V prípade edície LED AMBIENT, svetelnej výbave svietidiel Lumilogy, má svietidlo okrem priameho teplého bieleho svetla 3000K aj nepriame ambientné podsvietenie s nočnými LED. Nepriame svetlo je najobľúbenejším doplnkom našich svietidiel, najmä využívaným večer, práve so super teplou farbou svetla. Ide o samostatne ovládaný LED okruh, ktorý dokáže vytvoriť príjemnú ambientnú atmosféru, pomáhajúcu pri relaxácii a regenerácii tela. Preto je ideálnym na využitie v miestnostiach, kde trávime čas prevažne večer, relaxom.






Správnym osvetlením môžeme priamo ovplyvniť naše vnímanie interiéru, duševnú pohodu a dokonca aj náš dlhodobý zdravotný stav. Zimná únava môže byť pre nás minulosťou.


 

LED svietidlo s nepriamym super teplým svetlom 2200K ovládaným nezávisle, smart svietidlá lumilogy vyrobené na Slovensku

Hľadáte kvalitné osvetlenie?


Kontaktujte nás alebo nás navštívte v našom štúdiu a splňte si sen o skutočne dokonalom svetle.




13 views0 comments

PRIHLÁSIŤ SA NA ODBER NÁŠHO NEWSLETTERA

Ďakujeme!

bottom of page